Verantwoordingsbeeld in één dag
26 oktober 2018 
1 min. leestijd

Verantwoordingsbeeld in één dag

“Hoe breng ik nou samenhang in onze rijke praktijk? Jullie verhaal over rijker verantwoorden helpt ons om te zien hoeveel we doen, maar hoe kan ik dat verhaal beter over de buhne brengen?” “Als we niet oppassen gaat het gesprek met mijn verzekeraar al snel weer over cijfers.” “Mijn raad van toezicht is reusachtig geïnteresseerd in verhalen en voorbeelden uit de praktijk, maar als het er op aan komt dan zien ze de harde prestaties toch altijd als de maat der dingen.” Als projectleider lukt het me niet goed om het geheel te laten zien. Ik heb wel allerlei materiaal maar het lijkt steeds niet de informatie te zijn waar mijn opdrachtgever op zit te wachten.” “Ik mis een praktisch instrument voor overzicht over wat we doen, binnen ons team, maar ook voor het gesprek met collega’s en met onze leidinggevende.”

Dergelijke vragen zijn me op tal van plaatsen in verschillende bewoordingen gesteld. En eigenlijk kan ik niet eens goed zeggen wanneer het idee van het verantwoordingsbeeld ontstond. Het was een logisch vervolg op onze aanpak om het rijker verantwoorden te koppelen aan de theorie van verandering. Het nieuwe ‘Rijker Verantwoordingsplan’ werd vanzelf een ‘Rijker Verantwoordingsbeeld’ toen we de verantwoordingskolom gingen vullen. En dat zijn we gaan doen…

Ik ben verrast door het resultaat. De mooie en rijke filosofie van het Rijker Verantwoorden wordt opeens super praktisch. Waar voorheen workshops over rijker verantwoorden konden eindigen met een vertwijfeld: “en nu…?”, ontstaat opeens een nieuwe dynamiek. Mensen zijn verbaasd over zichzelf, trots op wat er tot stand is gebracht en blij met een document dat met simpele muiskliks het complete verhaal vertelt. Waar ik het laat zien ontstaat opeens de droom van een nieuwe standaard voor de verantwoording. “Dit is iets voor onze zelforganiserende teams.” “Dit wordt de nieuwe projectrapportage in mijn programma en ik ga het zelf ook toepassen!”

Het gedachtegoed van het rijker verantwoorden is raak. Dat merk ik al jaren in ieder gesprek dat ik erover voer. ‘Maar nu zijn we ergens’: erop en er overheen. We hebben een instrument dat herkend wordt als praktisch, bruikbaar en rijk! Ik kan niet wachten om het samen met mijn collega’s overal in Nederland te gaan doen. Bent u de volgende gebruiker?

meer lezen

Over de schrijver
Reactie plaatsen